Stalkeranna vill köpa

Stalkeranna vill köpa följande böcker på bokrean

Bli expert på fem minuter - Göran Everdahl

Historien om Sverige - Herman Lindqvist

Sopa lagom! - Maria Carling

Inred ute - Reva Hallbäck

Cityodling - Lena Israelsson

Zorro - Isabel Allende


Stalkeranna rekommenderar

Stalkeranna tycker att du ska köpa följande böcker på årets bokrea

Påven Johanna - Donna Woolfolk Cross    Å

Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson     B

Rävungen - Torey Hayden                              B

Skymningsbarn - Torey Hayden                    B

Rensa i röran med feng shui - Karen Kingston       B

Barna Hedenhös reser till Egypten - Bertil Almqvist      B

Stormvarning - Anthony Horowitz                  B

Topphemligt - Anthony Horowitz                   B

Harry Potter och de vises sten - J.K. Rowling


Å -Åhlens B - Bokia

Maten är på resande fot

Expressen har just nu flera artiklar om hur maten transporteras jorden runt innan den når oss i affärerna.

Ex norsk lax som åker från Norge till Asien och den lokaltillverkade yoghurten utanför Nysäter som först måste åka till Skåne och vända på ICA:s lager innan den kan säljas i den lokala ICA affären. Vem tänker på att maten ska åka sånna omvägar när man väljer att köpa lokalodlat?

Gå in på Expressens hemsida för att läsa mer eller för att skriva i forumet.

Sipahh idioti?

Sipahh är ett sugrör. Barnen ska använda Sipahh när de dricker mjölk. Sipahh gör att mjölken smakar banan, choklad eller jordgubb. Varför ska mjölk smaka något annat än mjök?

Med Sipahh ska det vara lättare att få i sig alla nyttigheter som finns i mjölken. Vad är det som gör det så svårt att dricka mjölken direkt ur glaset?

Om det ska vara smak på mjölken så gör en gammal hederlig milkshake som verkligen innehåller frukt och inte bara smakämnen.

Sverige är sämst - spara 500 kr

Enligt Aftonbladet är Sverige sämst i Europa på att spara belysningsel. Enligt undersökningen är 60% av glödlamporna i hemmen vanliga glödlampor, detta trots att det finns bättre alternativ. Med lågenergilampor kan ett vanligt hushåll spara runt 500 kr om året. Men då gäller det också att göra sig av med de energislösande halogenlamporna.

Så hur kommer det sig att svenska är så osmarta när det kommer till att spara in på belysningselen? Förutom att landet ligger i mörker halva året så kan det ju berro på prisskillnaden på en vanlig glödlampa och en lågenergilampa, kanske? Det är bara min egen lilla gissning. Hur får man få folk att ändra sig? Tja ett alternativ kan ju vara att inte sälja de vanliga glödlamporna lika billigt och på sikt sluta tillverka dem? 

Kan ju säga att jag är ägare till flera halogenlampor, kan man plocka ut några av dem tro? Någon som vet?

Banan i munnen

Har du någon gång velat vara Baloo och bara rycka åt dig en banan när du är ute o hoppar runder i djunglen? Då kommer du att stöta på problem. Man trär nämligen in bananklasarna o plastpåsar redan på träden för att förhindra insektsangrepp. Dessa påsar är impregnerade med bekämpningsmedel. När bananerna packats i sina lådor så behandlas de mot svampangrepp.

Det är inte så konstigt att det finns rester av bekämpningsmedel i skalet på många av bananerna som vi kan köpa i Sverige, desto större tur att resterna är under det tillåtna värdet. De stackars arbetarna och dess  familjer runt odlingarna riskerar dock få både cancer och neurologiska skador. 

Efter krav från omvärlden har Dole och Chiquita börjat med förbättringar. Numera plockas plastpåsarna upp efter skörd, att plocka upp skräp får till och med de minsta barnen i förskolan lära sig. Jag är inte imponerad! De har också infört regler om att arbetarna inte får finnas på fälten när de flygbesprutar. Någon som tycker att det är ett stort steg att ta? Skulle inte tro det.

Kravmärkta bananer odlas också i plastpåsar men de är inte impregnerade med bekämpningsmedel. Konstgödsel ersätts med kompost och naturliga mineraler. Skadeinsekter hålls borta med hjälp av blandannat fåglar och andra insekter.

Information från Svenska Naturskyddsföreningen

Men in trees

Men in trees kan nog bli min nya favorit. Relationcoachen Marin får sig en chock när hon upptäcker att den blivande mannen är otrogen. Inget vidare betyg för en relationscoach med åtskilliga böcker bakom sig. Dessutom så upptäcker hon det påväg till Alaska och en liten stad där den övervägande delen av befolkningen är män. Där är till och med män i träden som Marin säger.

Men hon säger endel bra saker också som att man måste våga vara ensam och att man inte kan överlåta på någon annan att göra en lycklig.

Så nu väntar jag på nästa avsnitt av Men in trees och Marins Alaskaliv. Heja alla singlar, våga vara ensamma och lyckliga!

Polisen och oärligheten

Hur många har missat Uppdrag gransknings reportage om polisen i Malmö?

Jag frågar mig om och om igen hur de kan ha samvete till sitt handlande. Hur kan en person eller för den delen flera bestämma sig för att sälja ut värdefulla glasföremål på ÖB? Vilka rutiner har man när man ser detta som en möjlighet? Ska man inte se till vad man själv hade gjort om man skulle sälja sina egna föremål? Vem hade gått till ÖB med kassarna fulla med föremål som är värda 150 000 kr och bett dem sälja sakerna för 90% rabatt?

Ett mer logiskt val borde vara att sälja dem genom en offentlig auktion, sannolikheten att föremålen säljs för ett högre värde än på ÖB borde vara överhängande. Även om pengarna går till statskassan så borde väl målet vara att sälja dem till högsta möjliga summa?

De inblandades ursäkter är pinsamt lama och deras argument för sitt handlande är obefintliga. Vi pratar om personer som ska upprättahålla lag och ordning i landet men deras egen moral tycks vara obefintlig. Inga lagar har brutits engligt de inblandade men frågan är om lagen måste brytas för att handlandet ska ses som oetiskt, omoraliskt och rent jävla dumt. Hur blåögd och osmart får en myndighetsperson egentligen vara utan att det påverkar den personens möjlighet att utföra sitt jobb? Ni är pinsama!