Gasade äpplen

Ett år gamla äpplen ser nyplockade ut....

För att äpplen ska hålla sig färska längre så gasas de.
Metoden kallas Smartfresh och är tillåten sedan den första januari 2006.

Gasen bromsar upp äpplets naturliga bildning av etylengas som gör att äpplet mognar
och senare ruttnar. "Den långa lagringen gör att frukten till slut torkar ut, eller
ruttnar inifrån, samtidigt som den förlorar sin c-vitaminhalt. " krav.se


Coop och Axfood tillåter inte gasade äpplen i sina butiker medan ICA inte har
skrivit på något avtal som förhindrar att gasade äpplen säljs i deras butiker.

Äppelriket som representerar många av de svenska äppelodlarna säger att de
inte använder Smartfresh på sina produkter. "När frukten är plockad från trädet ska
ingen efterbehandling ske. Konsumenten har ingen nytta av detta och för oss är
kundernas förtroende helt avgörande." krav.se

2004 - 12 - 22 lämnas dock följande meddelande på Äppelrikets hemsida:
"För att kvalitén på våra äpple skall vara så bra som möjligt använder vi en teknik som allmänt kallas ULO-lagring. ULO står för Ultra Low Oxygen vilket betyder ultra låg syrenivå. Vi har kylrum som på hösten stängs till och syrenivån sänks till 1,5% (den luft som alla andas innehåller 21% syre). Genom att göra detta och se till att ta bort all etylengas som frukten bildar när den mognar, avstannar mognaden av äpplena."
www.appelriket.com/

Forskare runt om i världen har olika åsikter sm det är farligt att äta gasad frukt.
Exempelvis anser det brittiska hälsodepartementet att det finns en liten hälsorisk och
att metoden ska användas så litet så som möjligt.  Endel forskare har påvisat på
cancer hos djur vid tester medan en dansk forskare anser att metoden inte är farlig
för hälsan.


Källa:

http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=29021
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=34007&a=584843&from=rss
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=542090&rss=1400
http://www.krav.se/ArticlePages/200512/16/20051216112241_public319/20051216112241_public319.dbp.asp
http://www.appelriket.com/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback