Stalkerannas julkalender del 9

Annadagen var alltid speciell för tomten, då var det dags att lägga lutfisken i blöt. Lutfisken fick han från en avlägsen släkting i Norge. Det var i Norge som Långan fiskades. Atle hade kommit med fisken i början av november när han kom flygande på sin örn, Julius Ceasar. Han brukade komma förbi varje år för att hämta upp Caspian för att ta med honom till det årliga konventet för hustomtar. Där var diskussionerna livliga. Det fanns fortfarande ett fåtal tomtar kvar som bodde på riktiga gårdar och dessa ansågs hopplöst konservativa, det ansåg även Caspian. I mitt på 1950 – talet hade till och med en grupp utvandrat till U.S.A. och bosatt sig i ett Amishsamhälle. Konventet  var en trevlig tillställning som Caspian såg fram emot hela håret. I år hade de varit i Småland och det hade kommit riktigt många tomtar. Särskilt livlig hade debatten om hur tomten skulle få röra sig i samhället varit. I den frågan hade det verkligen funnits många åsikter.

 


När Caspian lagt lutfisken i blöt gick han ut för att jaga iväg råttorna. De passade på att flytta in när han vände ryggen till och ju yngre de blev desto mindre respekt hade de för honom. Han hittade ett helt gäng som hade flyttat in i väggen bakom torktumlaren men han körde ut dem och visste att de skulle flytta in i grannhuset eftersom det inte fanns någon hustomte där som hålla reda på oinbjudna hyresgäster.

 


Han muttrade lite när han gick uppför trapporna till Xerxez, det kunde ha funnits hiss! Sedan kom han på att det var en nymodighet och gick än snabbare uppför trapporna för att bevisa att det var något som var onödigt. Väl uppe på vinden andades han som ett ånglokomotiv.


 

       Vad har du gjort? Han kunde höra Xerxez oroliga röst från den bortre delen av vinden.

       Inget alls. Fick lite bråttom upp bara.

 


Xerxez roade sig med att bygga lego. Han hade byggt upp ett stall och nu höll han på med en åsna av blå och gula bitar. Caspian satt sig ner bredvid honom och började under tystnad att sortera bland bitarna. Till sist kunde han inte hålla tyst längre.

 

-        Varför bygger du en åsna och ett stall?

-        Jo, jag har tänkt. Jag har tänkt massor. Och det skulle ju va en krubba sa de så jag tänkte att om jag bygger en så finns det en åsna under samma tak.

-        Men till jul är ju hela huset fullt med krubbor och det har ändå inte hänt något.

-        Tänkte inte på det. sa Xerxez och släppte ner åsnan i lådan. Vad ska jag nu ta mig till?

-        Men det kanske flyttar in någon i stallet. sa Caspian med en ton som han hoppades var tröstande och förhoppningsingivande. Det ordnar sig ska du se.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback